Monday, 15 August 2016

Trip ke Pulau Perhentian

Assalamualaikum w.b.t..

4 Ogos malam bertolak ke Kuala Besut dari Kuala Lumpur (TBS), harga tiket dari TBS, KL ke Kuala Besut adalah RM 40.10. Aku ambik trip E-Mutiara pukul 9.30 malam, sampai di hentian Kuala Besut dalam pukul 4.30 pagi. Kat sana, 2 orang kawan aku dah tunggu. Subuh tu kitorang berhenti solat di Masjid yang berdekatan. Surau pun ada, tapi kecil sikitlah. Ikut plan kitorang akan ambik boat tengah hari sebab perlu tunggu sorang lagi member yang belum sampai.

Jeti Kuala Besut
Hari pertama (5 Ogos 2016)

Kitorang check in dah tengah hari.. Boat dari Jeti Kuala Besut ke Pulau lebih kurang setengah jam. Sampai je terus ke kaunter receptionist dan dapat kunci bilik. Kitorang menginap di Samudra Beach Chalet, Pulau Perhentian Besar. Lepas hantar barang terus lunch. Oh ya, makanan kitorang pihak chalet yang sediakan sebab dah include dalam package. Petangnya lepas dah membersihkan diri, solat semua kitorang just jalan2 tepi pantai, lepak kat jeti, ambik gambar, aktiviti bebas dan tengok mat saleh berjemur. Opss.. Haha..






Hari kedua (6 Ogos 2016)

Breakfast disediakan pada pukul 8 pagi. Lepas breakfast kitorang menikmati bayu pagi sambil basahkan kaki di pinggir pantai. Pukul 10 pagi bersiap sedia untuk aktiviti snorkeling. Kami di bawa ke 4 lokasi snorkeling point iaitu Marine Park Perhentian, Turtle Poin, Nemo Point, Shark Point dan last sekali singgah di Lata Air Berani.




Petangnya kitorang ambil trip Island Hopping ke Pulau Perhentian Kecil. Kami singgah di Kampung Nelayan, mendaki ke Windmill, jalan-jalan di Long Beach dan ke Romantic Beach for sunset viewing.







Hari ketiga (7 Ogos 2016)

Hari ni dah tak buat apa sangat. Lepas breakfast jalan-jalan sekejap, lepas tu terus masuk bilik untuk kemas-kemas barang. Kitorang check out awal sikit dalam pukul 11 pagi, tunggu dalam 20 minit boat sampai terus bertolak balik ke jeti. Sampai di jeti barulah kitorang cari kedai cenderamata sebab kalau kat pulau harganya lagi mahal.

BAJET:
Pakej all in one 3H 2M (penginapan (family room) + makan (2 breakfast, 2 lunch, 1 dinner & 1 BBQ) + snorkeling trip with equipment + boat transfer (jeti-pulau-jeti)) RM 330
 Island Hopping (Kg Nelayan, Long Beach, Windmill & Romantic Beach) RM 40
Tiket bas (return) RM 80
Total = RM 450

Actually aku tak sure harga pakej tu mahal or murah, tapi lepas compare2 harga pakej dengan chalet/resort lain ni adalah antara yang termurah. Benefit ambil pakej dah tak payah fikir pasal nak makan apa semua, cuma sediakan sedikit wang lebih in case kalau ada aktiviti tambahan yang lain yang korang nak buat.

NOTES:
#penginapan di Samudra Beach Chalet, Perhentian Besar
#pakej di bawah Golden Coral Travel & Tours (selain Perhentian, banyak lagi pakej percutian ke tempat lain yang ditawarkan dengan harga bajet, boleh ushar page dorang di facebook)
#Harga pakej berbeza mengikut jumlah peserta, jenis bilik dan student akan dapat harga lagi murah. ;)

15 comments:

  1. Replies
    1. Trylah pergi sini.. heee..

      Delete
    2. hmm.. tgok la nnti.. buat destinasi bulan madu ke.. eh.. hahaha

      Delete
  2. Bestnya... ada sekali dulu bercadang nak ke sana tapi tak jadi pula.. sampailah skrng tak pergi2 lagi huh.. menariklah... best.. :)

    ReplyDelete
  3. kita ada tak jauh dari pulau perhentian..hehe.. ^_^

    ReplyDelete
  4. sebulan menyepi nih,,.. pergi bercuti lagi..? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. xdela.. Post asyik masuk draft je. Buat entry xsempat nak siapkan.. kihkih..

      Delete
  5. singgah kot2 ada entri baru.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum lagi pha is.. hahaha.. Hopefully lepas ni ada masa nak meng'update' blog.. Idea banyak2 pun dah hilang abis dah.. '^.^

      Delete